Workshop 6-7 April

2-DAGARS WORKSHOP I LJUSSÄTTNING

Kunskap väger inget 

(6-7 April 2019) 

Uppgradera dig som fotograf med en fullspäckad kurshelg helt i ljusets tecken. Låt denna helg bli en kreativ språngbräda ut ur mörkret, där det är du som ljussätter. Inte dina prylar.

I kursen ingår 2 intensiva dagar med praktisk och teoretisk utbildning i hur man förstår, ser och kontrollerar ljus. Frukost, lunch, eftermiddagsfika, fikafika och massa annat trevligt att stoppa i huvudet ingår också.

TID?

09:00 – 18:00 båda dagarna.

VAR?

Studio FTK/Fafang, Alsnögatan 9, Södermalm i Stockholm

HUR?

Teori varvas med praktik. Teorin hålls i en utbildnings-studio där allt diskuteras och demonstreras tydligt, för att sedan praktiseras handfast av deltagarna som delas in i lärarledda arbetsgrupper. All utrustning finns på plats.

KOSTNAD?

9 000 kr ex. moms uppdelat i 2 delbetalningar.

Jag vill vara med!

(Vi fyller kursen i turordning efter tidpunkt för anmälan.)

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som vill bli en bättre fotograf och säkrare på ljussättning. Du kanske arbetar som fotograf eller är avancerad amatör som alltid vill kunna leverera bra bilder. David går igenom ljus från grunden, för att sen ta sig vidare upp och förbi svart bälte i ljussättning.

Det e nog skönt om du har koll på hur kameran fungerar tillsammans med blixt, för vi kommer inte prata kamerateknik, utan bara ljus.

Vi jobbar enbart i studiomiljö (inte ute i naturen) för att riktigt kunna fokusera på det kontrollerbara ljuset. Därför blir det en del flängande med studioutrustning såsom stativ och annat vilket David kommer gå igenom. Men det är ingen rocket-science direkt.

GET STARTED
DEN RUTINERADE UNDRAR:

– Jag är ruskigt duktig på ljus redan. Är det tillräckligt avancerat för mig?

Teorin går garanterat djupare än någon annanstans, utan att för den skull vara svår. Det svåraste är oftast att “acceptera sanningen”. De praktiska övningarna finns i olika svårighets-grader, så det finns rejält att bita i för alla.

NYBÖRJAREN UNDRAR:

– Jag har precis köpt min första speedlight blixt. Är denna kurs något för mig?

Eftersom vi går igenom allt ifrån grunden kommer du lära dig mängder som annars skulle tagit många, långa år att lära sig på egen hand. Vi delar in grupper efter erfarenhet för att ingen skall halka efter.

GATUFOTOGRAFEN UNDRAR:

– Får man ta med egen kamera?

Du behöver inte ta med någonting för att tillgodogöra dig kursen. Vi håller med all utrustning. Vill du däremot ta med egen kamera för att fotografera spännande behind-the-scenes-bilder och liknande så är det självklart bara kul.

FILMFOTOGRAFEN UNDRAR:

– Är kursen vettig även om jag enbart arbetar med fastljus istället för blixt?

Absolut. Ljus är ljus oavsett hur länge det lyser. Vi har utbildat många filmfotografer, och teori och praktik är inspirerande och givande oavsett bilder per sekund. David har arbetat länge och mycket med ljussättning för rörlig bild.

Lär dig hur ljus faktiskt fungerar

Naturligt ljus kan vara fantastiskt, men det kan också vara fullständig katastrof. Fotograferar du porträtt, reportage, mode, människor, stolar, VD:ar så vet du att man inte alltid kan förlita sig på vädret när det kommer till ljus. Genom att öka din kunskap om hur ljus faktiskt fungerar tar du kommandot över ljuset och kan alltid leverera snygga bilder oavsett de omständigheter som råder. När du kan kontrollera ljuset kan du använda ljus kreativt och lyfta ditt bildskapande.
    Kort sagt, investera i två kunskapsintensiva dagar med ljussättning och lär dig värdefulla genvägar till att bli en säkrare fotograf.


Learning by doing!

Kursen väver ihop teori och praktik genom föreläsningar och grupparbeten. David håller i teoripassen där han går igenom steg för steg och bygger upp den grundläggande teorin. Teorin omsätts varvande med praktik i studio där varje grupp har tillgång till en utrustad arbetsstation med kamera och den ljusutrustning som krävs för att lösa uppgifter kopplade till teorin. Varje grupp har en dedicerad hjälplärare som stöttar pedagogiskt.

Sagt av tidigare kursdeltagare

Det är mycket arbete nerlagt på kursen, så det är skönt att få denna feedback:

”Implementerade en hel del av helgens lärdomar under veckans första studioplåtning i dag, och åh så skönt det var att FATTA vad/hur/varför hela tiden. Hade en så himla fin och orosfri arbetsdag tack vare det, och bilderna blev bra till på köpet! Tusen tack David och hela resten av det fantastiska gänget. Den här helgen gav lärdom för livet och det är som att ha börjat tala ett nytt språk (”ljusspråket”) nästan. Så tacksam, ni är bäst!”

“Jag har varit runt världen på många kurser och denna tar förstaplatsen enkelt!”

“Det bästa var att allt är förankrat i verkligheten. Inte en massa flum och konstiga teorier som man inte har användning för.”

“Ruskigt bra kurs!”

“Jag rekommenderar denna kurs till alla som fotograferar med någon form av ljus. Det är precis som David sa: hade jag haft denna kunskapen tidigare så hade jag sparat in en massa tid och tandagnissel.”

“Jag har varit på kurser med Mathias Edwall, Emily Soto och några till och denna kurs slår dessa med råge.”

Vill du hänga på?

Skicka din anmälan till workshop@bicho.se och berätta vad du heter, dina kontaktuppgifter samt faktureringsadress så återkommer vi inom kort. Eller så klickar/petar du på denna knapp:

Jag vill vara med!

Workshop crew

Här är vi som du får träffa på kursen

David Bicho

Kursledare

Fotograf, skäggigare och ljusfreak

Hans Andersson

Handledare

Fotograf, heltidsassistent, Dalmas

Sara Arnald

Handledare

Fotograf, fotolärare, konstnär och stenhård.

Sami Grahn

Handledare

Fotograf, IT-guru och Proffs på anekdoter om det kinesiska kökets läkerheter.

Anmälan till kurs    (Frågor, funderingar, matpreferenser, allergier eller annat som är bra att vi känner till.)