Utbildning

Den viktiga framtiden

Idag är alla “fotografer”, och även bildbeställare idag är uppvuxna under denna era av transparens där kvalitet anses falskt och påklistrat. Det man missar är att även denna “trend” kräver precis lika mycket kunskap och hantverksmässighet. Det går inte i längden att kontinuerligt skapa bild på ett professionellt sätt utan att veta vad man gör. På samma vis går det utmärkt att skapa “trendiga” bilder oavsett trend om man vet vad man gör.

Konsekvensen av kunskapsignoransen har lett till att fotografyrket senaste åren genomgått en förvandling där nya fotografer ofta går in i väggen efter ett tag. Känslan må finnas där, men utan att kunna omsätta den i praktiken blir allt baserat på slump och tur. Att leva på, och driva en professionell verksamhet så, är en garanterad väg in i psykisk ohälsa.

Det finns någonting vi kan göra för att hindra skeppet att sjunka. Utbildning! Genom att väcka medvetenhet kring vad kvalitet egentligen är, vad hantverket innebär och att kunnande inte behöver leda till påklistrad falskhet kan vi bromsa den nedåtgående spiralen. Med detta i bakhuvudet medverkar vi på mässor och seminarier över hela världen, håller egna workshops och kurser, samarbetar med fotoutbildningar och försöker producera de bästa e-learning-kurserna.

Skall fotografi som yrke överleva, behövs utbildning. Därför är detta sjukt viktigt.

Glada deltagare från en workshop i Hong Kong.