Ljuskurser

TEORIKVÄLL

Ljuset runt 
på 4 timmar

Går det att förklara hur ljus fungerar, och då inte bara de extremt viktiga grunderna utan hela vägen fram till den nördigaste av nördiga nivån på bara 4 timmar? Japp. Med hjälp av strävsamt utmejslade pedagogiska modeller, snitsigt tydliga demonstrationer och en väldigt fokuserad publik kan vi nå oanade höjder på kort tid.

Ta på dig bästa sittbyxorna, drick starkaste fokuseringsdrycken, vässa pennan till anteckningsblocket, sov ut ordentligt kvällen innan för här sparas inte på krutet. Nu kör vi hela ljuset runt. På fyra timmar.

När? Torsdag 8 november 2018 kl 17.30-21.30
Var? Alsnögatan 9, Stockholm
Pris? 1 250 kr

BOKA EN STOL

Är det enkelt eller avancerat?

Inget av det. Det är annorlunda. David går igenom den grundläggande, teoretiska modell som finslipats på genom åren. Alla diskussioner under tidigare ljuskurser har väckt både en och annan frågeställning som lett till nya tankar, teorier och infallsvinklar.

När den viktiga grunden är lagd kan man börja titta närmare på spännande saker såsom: Vilka parametrar är det som avgör hur mycket färg en yta visar? Hur kan man komprimera hudtonen mot reflektioner? Varför ser månen platt ut? Varför uppstår en kicker egentligen? Hur kan storleken på en reflektion förändras utan att förändra ljuskällans form? Vad är den egentliga förklaringen till att ett gläns i ögat gör sig bäst mellan klockan 10 och 2? Hur får man en blank yta att se matt ut? Hur påverkar ljusstyrkan ljusets beteende? Hur kan man skapa mjukt ljus med en liten ljuskälla? Hur fejkar man långt ljusdjup? Varför är konstnären Vermeer så viktig när man skall fejka naturligt ljus? Hur skapar man “mjukt” ljus med långt ljusdjup? På vilket sätt blir HMI-ljus annorlunda än blixt? Osv, etc.

Workshop 1 & 2: Praktisk ljussättning

För att känna sig trygg i sin ljussättning, kunna använda ljus kreativt och lösa ljusmässiga problem behövs inte bara teoretisk kunskap utan även praktisk erfarenhet. Därför presenterar vi nu två workshops med praktisk inriktning. Fokus är att omsätta teori i praktik. De två workshoparna har olika inriktningar. Välj det som känns mest relevant för dig – eller anmäl intresse till båda för maximal bredd.

PRAKTISK WORKSHOP 1

Skapa “naturligt ljus” interiört

Heldag med olika miljöer som bjuder på olika sorters problemlösning och kreativa utmaningar.

När? Lördag 10 november 2018 kl 9.00-18.30
Var? Alsnögatan 9 i Stockholm
Pris? 5 500 kr
Antal deltagare: 12
Förkunskapskrav: Teorikväll Ljuset runt på 4 timmar samt veta hur kamera och blixt samspelar. Vana att hantera ljusstativ och blixtar underlättar.

INTRESSEANMÄLAN!
PRAKTISK WORKSHOP 2

Proffsiga person- och produktporträtt

Heldag med olika miljöer som bjuder på olika sorters problemlösning och kreativa utmaningar.

När? Söndag 11 november 2018 kl 9.00-18.30
Var? Alsnögatan 9 i Stockholm
Pris? 5 500 kr
Antal deltagare: 12
Förkunskapskrav: Teorikväll Ljuset runt på 4 timmar samt veta hur kamera och blixt samspelar. Vana att hantera ljusstativ och blixtar underlättar.

INTRESSEANMÄLAN!

Teorikväll och Praktikhelg!

Vi har tagit fram ett nytt upplägg för att lära sig ljussättning.

1

TEORIKVÄLL

Under en intensiv afton går David igenom sin metodik att se på ljus som någonting greppbart. Hela vägen från att upplevt ljus är en samling grundläggande egenskaper, till avancerad kontroll av dessa samt en skopa härligt nördiga tankar och teorier på gränsen till ogreppbart.

2

PRAKTIKDAG 1 – INTERIÖRER

Praktisk workshop 1. Att ljussätta interiörer och miljöer så det ser naturligt ut är inte bara något som flitigt används i Hollywood-filmproduktioner, utan ett hantverk som även stillbilds-fotografer kan anamma i sitt arbete. Under workshoppen övas ljuskomposition, praktisk precision och estetisk fingertoppskänsla.

3

PRAKTIKDAG 2 – PORTRÄTT

Praktisk workshop 2. Porträtt i miljö är en av de viktigaste inkomstkällorna för många fotografer. Du måste kunna lösa ljusmässiga problem snabbt och säkert, samtidigt som du behöver vara så kreativ som tiden tillåter. När det gäller produktporträtt handlar det om att välja rätt metod för att uppnå önskad ljusdetalj. Här övar vi på att lösa typiska problem och skapa rätt förutsättningar.