NÄSTA WORKSHOP

1-2 September i STUDIO FTK
3 platser kvar (av 12)
workshop@bicho.se


 

 

I kursen ingår 2 intensiva dagar med praktisk och teoretisk utbildning i hur man kontrollerar ljus. Frukost, lunch, eftermiddagsfika, fikafika och massa annat trevligt att stoppa i huvudet ingår också. Intresseanmälan bör innehålla kursdeltagarens namn, kontaktuppgifter och faktureringsadress.

Skicka ett mail till workshop@bicho.se så får du info om hur du reserverar en plats. Anmälan är bindande.

 Utbildningen hålls i Studio FTK på Södermalm.

Utbildningen hålls i Studio FTK på Södermalm.

Lär dig ljussättning genom att lära dig hur ljus faktiskt fungerar.

Naturligt ljus kan vara fantastiskt, men det kan också vara fullständig katastrof. Fotograferar du porträtt, reportage, mode, människor, stolar, VD:ar så vet du att man inte alltid kan förlita sig på vädret när det kommer till ljus. Genom att öka din kunskap om hur ljus faktiskt fungerar tar du kommandot över ljuset och kan
alltid leverera snygga bilder oavsett de omständigheter som råder. När du kan kontrollera ljuset kan du använda ljus kreativt och lyfta ditt bildskapande.


Kort sagt, investera i två kunskapsintensiva dagar med ljussättning och lär dig värdefulla genvägar till att
bli en säkrare fotograf.

 Solen skiner alltid i studion

Solen skiner alltid i studion

Några konkreta saker du kommer lära dig på kursen:

- Allt ljus består av ett fåtal grundelement. Lär dig se, kontrollera och använda dem för att känna dig trygg med all typ av ljussättning.
- Att ljussätta är viktigt, att skuggsätta är ännu viktigare.
- Regler är till för att brytas. Lär dig vilka som är viktigast att bryta.
- Vad består egentligen en skugga av och hur styr du skuggans anatomi?
- Hur skapar man själv det ljus naturen gör så enkelt?
- Att analysera ljuset i bilder och verktyg att förverkliga de idéer man själv har i huvudet.


TID? 9-18 båda dagarna
VAR? Studio FTK, Södermalm i Stockholm
HUR? 12 deltagare som delas in i 3 arbetsgrupper med var sin hjälplärare. All utrustning finns på plats.
KOSTNAD? 9 000 kr ex. moms uppdelat i 2 delbetalningar
ANMÄLAN? Skicka ett mail till workshop@bicho.se

Förkunskaper
Kursen riktar sig till dig som vill bli en bättre fotograf och säkrare på ljussättning. Du kanske arbetar som fotograf eller är avancerad amatör som alltid vill kunna leverera bra bilder. Vi går igenom ljus från grunden, för att sen ta sig vidare upp och förbi svart bälte i ljussättning. Det e nog skönt om du har koll på hur kameran fungerar för vi kommer inte prata kamerateknik, utan bara ljus.

Learning by doing!
Kursen väver ihop teori och praktik genom föreläsningar och grupparbeten. Varje grupp har tillgång till studio, kamera och den ljusutrustning som krävs för att lösa uppgifter samt hjälplärare som stöttar pedagogiskt.

Behöver du lära dig blixt- och kamerateknik?
Vi tar fram en kvällskurs i grundläggande blixt- och kamerateknik om intresset är stort, där du får lära dig hur du kontrollerar kamera och blixt. Anmäl intresse till workshop@bicho.se så tar vi tag i det.

Sagt av tidigare kursdeltagare:

"Implementerade en hel del av helgens lärdomar under veckans första studioplåtning i dag, och åh så skönt det var att FATTA vad/hur/varför hela tiden. Hade en så himla fin och orosfri arbetsdag tack vare det, och bilderna blev bra till på köpet! Tusen tack David och hela resten av det fantastiska gänget. Den här helgen gav lärdom för livet och det är som att ha börjat tala ett nytt språk ("ljusspråket") nästan. Så tacksam, ni är bäst!"

“Jag har varit runt världen på många kurser och denna tar förstaplatsen enkelt!”

“Det bästa var att allt är förankrat i verkligheten. Inte en massa flum och konstiga teorier som man inte har användning för.”

“Ruskigt bra kurs!”

“Jag rekommenderar denna kurs till alla som fotograferar med någon form av ljus. Det är precis som David sa: hade jag haft denna kunskapen tidigare så hade jag sparat in en massa tid och tandagnissel.”

“Jag har varit på kurser med Mathias Edwall, Emily Soto och några till och denna kurs slår dessa med råge.”
 

Davids ord om kursen:
- Jag upplever att många fotografer ljussätter genom att förlita sig helt på slumpen. De ställer upp sina blixtar, tar en bild och ser om det blir bra. Blir det inte det så flyttar man runt allt tills det råkar bli bra. I slutänden är det ju ofta resultatet som räknas. Att det blir bra. Då spelar det kanske inte så stor roll att det är ren och skär slump som gör att det blir bra. Slump är någonting man alltid skall omfamna och inspireras av, men det är obehagligt när slumpen förstör mer än den tillför. Problemet är när bilden är beställd av någon annan. Då kan man inte förlita sig på slump. Eller när det är stressigt, då måste man veta hur man skall göra från sekund 1.

I mina ljus-workshops fokuserar jag på hur ljus fungerar från grunden. På riktigt alltså. Hur LJUS FUNGERAR. Inte några färdiga ljussättningssetups, för det kommer naturligt när man förstår hur de olika ingredienserna beter sig och man istället har en idé man jobbar mot att förverkliga. Slumpen finns alltid där, och den kan vara både ens vän eller ovän. När man kan välja att låta slumpen injicera inspiration eller om man vill bordlägga slumpen ett tag så är den en trevlig ingrediens att krydda med. När man vill. Inte vara slav under.

Min pedagogiska modell består av att under två dagar gå igenom några oberoende komponenter som allt ljus alltid består av. När man vet vilka dessa är, vilken del av ljuset var och en påverkar och hur man kontrollerar dem så vet man hur man ljussätter kontrollerat. Vi går även igenom viktiga praktiska saker som arbetsflödet på set, hur jobbar man effektivast, knep och knåp, estetiska tumregler för ljus, underbara regelbrott, och en massa tankar om det mesta som rör ljus och foto. Sen är det förstås alltid väldigt trevligt att träffa en hoper likasinnade.

Jag har kört workshops på många olika ställen, i många olika former, och min favorit är den jag kör på hemmaplan. Nu är jag sjukt peppad på att köra ljuskurs för första gången i min egen studio på Södermalm i Stockholm. 

Skicka din intresseanmälan till workshop@bicho.se.