Osynliga köket från Electrolux

_MG_0558.jpg

Jag fick i uppdrag att fotografera ett osynligt kök åt Electrolux. Kan tyckas låta väldigt konstigt, men anledningen var att denna bild skulle lägga fokus på det smidiga arbetet i köket - inte produkterna. Bilder på själva produkterna var redan klart. Så jag skulle alltså plåta en person som jobbade snabbt och "strömlinjeformat" i köket på massa olika positioner, och man skulle inte se någonting annat än personen och rörelseoskärpa mellan positionerna. Ett osynligt kök.

För att frysa rörelser samtidigt som jag fångade rörelseoskärpa använde jag både blixtljus och fast, dagstempererat ljus.

Här nedan är en film som visar hur allt riggades upp, plåtades och riggades ner. Som tur var går filmen väldigt fort, för vi höll på i 2 dagar. 

 Sista fininställningarna för att få de 3 kamerorna att synka perfekt. Det är alltid, alltid bäst att göra det rätt från början.

Sista fininställningarna för att få de 3 kamerorna att synka perfekt. Det är alltid, alltid bäst att göra det rätt från början.

Eftersom personen på den färdiga bilden behövde röra sig inom ett brett område (typ lika brett som en lång köksbänk) så behövde jag plåta en liggande bild. Men samtidigt behövdes så mycket upplösning som möjligt så att den färdiga bilden skulle kunna skrivas ut med modellen i naturlig storlek. För att lösa det valde jag att använda tre kameror samtidigt monterade sida vid sida. Då fick jag tre gånger så hög upplösning, men kunde ändå fotografera i den höga bildhastighet som krävdes, vilket riktigt högupplösta kameror (typ Hasselblad/PhaseOne) inte kan göra. Jag fotograferade med Canon 5D Mk3. Tre stycken.

Efteråt kunde bilderna monteras híosck (<---Det där ordet vet jag inte vad det är, för jag somnade med händerna på tangentbordet och mina fingrar har tryckt det i sömnen) ...kunde bilderna monteras ihop sida vid sida, och VIPS så hade jag en tre gånger så högupplöst bild tagen med 6 bilder per sekund.

Det hela slutade med att vi hade ca 37.000 bilder. 2 dagars fotografering med 6 bilder per sekund från 3 kameror.  Det motsvarar ca 25 minuters långfilm på bio :). När fotograferingen var klar var nästa steg att hitta ett arbetsflöde för att så smidigt som möjligt hitta de bästa bilderna från alla 37.000 bilder. Det va en pärs kan jag lova, och hårddiskarna fick jobba.

Den slutliga bilden blev hysteriskt många pixlar bred, faktiskt mitt bredaste jobb ever, så grattis Electrolux.

bichoo.jpg