Målet med denna bildanalysserie är att ha en metod att följa för att kunna luska ut hur ljuset i bilden skapats. Ljusanalys handlar inte om "vilken typ av softbox som används" utan betydligt viktigare detaljer och egenskaper. Nu kör vi del två. Någonting som både låter och är självklart, men lik förbannat måste det ändå bestämmas. Så, nu kör vi.

HUR ÄR DET LJUSSATT - DEL 2

2. Vilken riktning har ljuset?

Ljuset som träffar ett objekt har en riktning. Att se från vilket håll ljuset kommer brukar aldrig vara något problem att se när man ställer frågan direkt, men många har aldrig någonsin reflekterat över detta och aldrig brytt sig. Å varför skulle man göra det? Bussen går ju ändå oavsett från vilket håll ljuset kommer. Kakorna är dyra oavsett om ljuset kommer från höger. Men när man skall analysera en bilds ljussättning är det viktigt. Ännu viktigare är när man skall ljussätta själv, där man måste analysera sin egen idé man vill förverkliga.

Så. Titta hur ljuset faller. Kommer det från höger eller vänster? Uppifrån, nerifrån? Rakt på? I vissa fall är det väldigt tydligt, i andra lite knepigare. Ofta finns det flera ljuskällor, men börja med den viktigaste. Den som är grunden i hur resten av ljussättningen är gjord. Ibland kallar man det "huvudljus". Själva idén med ljuset. Det sätt på vilket ljuset lyfter fram och lägger fokus på någonting. I bilden ovan, på tjejen med håret, är det ljuset i ansiktet som är själva grundidén med ljuset. Allt annat ljus är ljussatt efter det. Börja med detta ansiktsljus. Från vilket håll kommer ljuset i ansiktet? Nästa ljus skulle kunna vara ljuset som träffar håret på toppen (det ligger som en ljus-orange kant utmed hårets ytterkant). Från vilket håll kommer ljuset som träffar håret? Från vilket håll kommer ljuset som träffar bakgrunden? Genom att bestämma ungefärliga riktningar från de olika belysta delarna har man en bra uppskattning om var själva blixtarna står någonstans. I alla fall i vilken vinkel de befinner sig. Hur långt bort hör till en senare historia.

Finns det en skugga från näsan så skvallrar den bra om från vilket håll ljuset kommer. Ögongläns är ett annat bra knep att kika efter. Hur ljuset fördelas över runda ytor, som t.ex en panna. Övriga reflektioner och ljusare partier vätter självklart oftast mot själva ljuskällan - men bli inte lurade av smink! Makeup-artister modellerar ofta ansiktet med ljusare och mörkare toner för att framhäva vissa partier i ett ansikte och kan luras ganska mycket. Är en skugga en skugga, eller är det smink?

Vidare - genom att bestämma från vilken riktning ljuset kommer kan man även fnula ut hur eventuella väggar borde reflektera och skapa indirekt ljus. Stämmer det, eller stämmer det inte om man ser till hur rummet utanför bild verkar se ut? Oftast styr rummet det indirekta ljuset, och finns det inget indirekt ljus alls finns det en anledning. Antingen är väggarna väldigt långt bort relativt sätt mot ljuskällornas avstånd, eller så har det indirekta ljuset medvetet tagits bort av den som satt ljuset med hjälp av någonting. Metoderna att få bort indirekt ljus begränsas bara av fantasin, men resultatet är detsamma: Mörkare skuggor. Ett vanligt sätt är raster som hindrar ljus att spridas åt sidorna där väggar, tak och golv finns. Ett annat sätt är att sätta upp så kallade flaggor i vägen för lysande väggar. Eller ett svart tyg på golvet. Eller en svartsammetsbeklädd stjärnkryssare.

Målet här är alltså att definiera från vilket/vilka håll ljuset kommer. Riktningen och vinkeln.

Dessa två första punkter hänger tajt ihop. "1. Rummets form" och "2. Ljuskällornas riktning" eftersom det ena skvallrar om det andra. Rummets form påverkar ljuskällornas riktning.

Och det kommer mer.

Nu ska jag äta blåbärspajj.